Ponownie pomówimy dzisiaj o jedzeniu i jego wpływu na nasze zęby. Na blogu najlepszego gabinetu stomatologicznego w Białymstoku pomówimy o przysłowiu – czy cukier niszczy zęby? Zapraszamy do lektury nowego artykułu prosto od Edent Klinika Implantologiczna. Czy jedzenie cukru skutkuje na stan naszych zębów?

Cukier, a próchnica

Nie da się ukryć, że próchnica to choroba cywilizacyjna. Dotyka ona niemal wszystkich ludzi na ziemi. Powstaje ona przez dużą ilość czynników. Takie czynniki to: cukier, bakterie czy czas lub podatność Twoich zębów na próchnicę. Wspomniany tutaj cukier jest podstawową pożywką dla bakterii, które znajdziemy w jamie ustnej. Bakterie te w płytce nazębnej odpowiedzialne są za produkcję kwasów przez to niszczą szkliwo. Właśnie szkliwo jest podstawową barierą ochronną zębów.

Jak możemy podzielić cukry?

Cukry dzielimy na wewnętrzne oraz zewnętrzne. Wewnętrzne to te, które naturalnie występują w pożywieniu i są one mniej próchnicotwórcze. Pożywienie bogate w takie cukry to owoce. Wracając co cukrów zewnętrznych. Są to cukry wolne lub dodawane do pożywienia. Takie cukry możemy jeszcze bardziej podzielić. Pierwszym typem są cukry mleczne. Są one dostępne dla bakterii, ale nie powodują próchnicy. Dzieje się tak dzięki ochronnym składnikom, które znajdują się w mleku. Cukry niemleczne są najbardziej próchnicotwórcze. Są to te cukry dodawane do pożywienia. Przykłady to: miód, cukier stołowy czy syropy. W czasie pierwszych dwóch lat życia powinniśmy całkowicie zrezygnować z dodawania cukrów do jedzenia. W późniejszym życiu powinniśmy ograniczyć spożycie cukrów do 10% wartości energetycznej codziennie spożywanego jedzenia.

Jakiego jedzenia powinniśmy unikać aby zadbać o nasze zęby?

Powinniśmy ograniczyć lub nawet wykluczyć ze swojej diety takie produkty jak słodzone napoje, produkty kleiste (chipsy, paluszki, frytki), miód, wszelkiego rodzaju cukierki czy słodzone produkty mleczne.

Co zamiast cukru?

Cukier, który dodajemy gotując czy gdy pieczemy możemy zastąpić ksylitolem. Jest to cukier drzewny, który także występuje naturalnie, w niektórych owocach czy warzywach. Ksylitol smakuje praktycznie tak samo jak sacharoza, lecz posiada o połowę mniejszą wartość energetyczną. Jednak dla nas jest inna ważna sprawa związana z ksylitolem. Jest on przeciwpróchniczy. Dzięki temu jest bezpieczna dla naszych zębów i zębów naszych dzieci.

Dziękujemy serdecznie za lekturę. Mamy nadzieję, że tekst z tamtego tygodnia oraz z tego pozwoli Wam na zmianę swoich nawyków żywieniowych w celu zatrzymania dobrej jakości zębów. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym Białostockim gabinetem stomatologicznym. Zespół profesjonalnych dentystów w Edent Klinika Implantologiczna czeka na Was.

Ponownie pomówimy dzisiaj o jedzeniu i jego wpływu na nasze zęby. Na blogu najlepszego gabinetu stomatologicznego w Białymstoku pomówimy o przysłowiu – czy cukier niszczy zęby? Zapraszamy do lektury nowego artykułu prosto od Edent Klinika Implantologiczna. Czy jedzenie cukru skutkuje na stan naszych zębów?

Cukier, a próchnica

Nie da się ukryć, że próchnica to choroba cywilizacyjna. Dotyka ona niemal wszystkich ludzi na ziemi. Powstaje ona przez dużą ilość czynników. Takie czynniki to: cukier, bakterie czy czas lub podatność Twoich zębów na próchnicę. Wspomniany tutaj cukier jest podstawową pożywką dla bakterii, które znajdziemy w jamie ustnej. Bakterie te w płytce nazębnej odpowiedzialne są za produkcję kwasów przez to niszczą szkliwo. Właśnie szkliwo jest podstawową barierą ochronną zębów.

Jak możemy podzielić cukry?

Cukry dzielimy na wewnętrzne oraz zewnętrzne. Wewnętrzne to te, które naturalnie występują w pożywieniu i są one mniej próchnicotwórcze. Pożywienie bogate w takie cukry to owoce. Wracając co cukrów zewnętrznych. Są to cukry wolne lub dodawane do pożywienia. Takie cukry możemy jeszcze bardziej podzielić. Pierwszym typem są cukry mleczne. Są one dostępne dla bakterii, ale nie powodują próchnicy. Dzieje się tak dzięki ochronnym składnikom, które znajdują się w mleku. Cukry niemleczne są najbardziej próchnicotwórcze. Są to te cukry dodawane do pożywienia. Przykłady to: miód, cukier stołowy czy syropy. W czasie pierwszych dwóch lat życia powinniśmy całkowicie zrezygnować z dodawania cukrów do jedzenia. W późniejszym życiu powinniśmy ograniczyć spożycie cukrów do 10% wartości energetycznej codziennie spożywanego jedzenia.

Jakiego jedzenia powinniśmy unikać aby zadbać o nasze zęby?

Powinniśmy ograniczyć lub nawet wykluczyć ze swojej diety takie produkty jak słodzone napoje, produkty kleiste (chipsy, paluszki, frytki), miód, wszelkiego rodzaju cukierki czy słodzone produkty mleczne.

Co zamiast cukru?

Cukier, który dodajemy gotując czy gdy pieczemy możemy zastąpić ksylitolem. Jest to cukier drzewny, który także występuje naturalnie, w niektórych owocach czy warzywach. Ksylitol smakuje praktycznie tak samo jak sacharoza, lecz posiada o połowę mniejszą wartość energetyczną. Jednak dla nas jest inna ważna sprawa związana z ksylitolem. Jest on przeciwpróchniczy. Dzięki temu jest bezpieczna dla naszych zębów i zębów naszych dzieci.

Dziękujemy serdecznie za lekturę. Mamy nadzieję, że tekst z tamtego tygodnia oraz z tego pozwoli Wam na zmianę swoich nawyków żywieniowych w celu zatrzymania dobrej jakości zębów. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym Białostockim gabinetem stomatologicznym. Zespół profesjonalnych dentystów w Edent Klinika Implantologiczna czeka na Was.

Skontaktuj się z nami

Jeżeli potrzebujesz pomocy dentystycznej pozostajemy do Twoje dyspozycji.

KONTAKT