Napoje bezcukrowe stają się coraz bardziej popularne i zwiększa się ich wybór w sklepach. Przedstawiane są jako lepsza alternatywa dla klasycznej wersji słodzonej cukrem i zawierającym dużą ilość kalorii. Jak takie napoje wpływają na nasze zęby? Zapraszamy serdecznie do lektury nowego artykułu na blogu najlepszego gabinetu stomatologicznego w Białymstoku czyli Edent Klinika Implantologiczna.
Wpływ napojów bez kalorii na zęby
Większość osób wie, że cukier jest szkodliwy dla naszych zębów. Nadmierne spożycie cukrów zwiększa możliwość pojawienia się próchnicy. Gdy spożywamy napoje słodzone cukrem to bakterie w naszych ustach przekształca go w kwas, który nie jest nieszkodliwy dla naszych zębów. Taka sama sytuacja jest możliwa gdy spożywamy kwaśne napoje. Nawet można powiedzieć, że pomijany jest wtedy pierwszy krok w powyższym procesie. Jak więc wygląda sytuacja przy napojach bezcukrowych?
Napoje bezcukrowe, a zęby
Aromaty, które używane są przy produkcji napojów bezcukrowych powodują to, że stają się one kwasowe. Powołując się na badania, które przeprowadzili na Uniwersytecie w Melbourne. Właśnie kwaśne napoje prowadzą do osłabienia zewnętrznych warstw zębów. Wpływają one także na przyśpieszenie procesu erozji. Skumulowane uszkodzenia mogą prowadzić do niszczenia zewnętrznych warstw zębów. Także struktura zęba może być osłabiona.
Ograniczenie spożycia cukrów, a nasze zęby
Nie da się ukryć, że zmniejszenie zawartości cukrów jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla dobra naszych zębów. Jednak powinniśmy także zmniejszyć ilość spożytych napojów bezcukrowych i izotoników. Są dwa napoje, które są neutralne dla naszych zębów – jest to woda oraz mleko.
Podsumowanie
Nie możemy zapomnieć, że po piciu lub zjedzeniu kwaśnych produktów nie powinniśmy od razu myć zębów. Może to bardzo negatywnie wpłynąć na osłabioną warstwę zębów. Dobrym wyborem będzie korzystanie z gum do żucia bez cukru. Takie gumy powodują zwiększenie produkcji śliny. Taka zwiększona produkcja śliny naturalnie zneutralizuje działanie kwasu.
Dziękujemy serdecznie za lekturę. Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy Państwu wpływ picia różnego rodzaju napojów na nasze zęby. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym Białostockim gabinecie stomatologicznym. Czekamy na Was profesjonalnym i doświadczonym zespołem stomatologów.
Napoje bezcukrowe stają się coraz bardziej popularne i zwiększa się ich wybór w sklepach. Przedstawiane są jako lepsza alternatywa dla klasycznej wersji słodzonej cukrem i zawierającym dużą ilość kalorii. Jak takie napoje wpływają na nasze zęby? Zapraszamy serdecznie do lektury nowego artykułu na blogu najlepszego gabinetu stomatologicznego w Białymstoku czyli Edent Klinika Implantologiczna.
Wpływ napojów bez kalorii na zęby
Większość osób wie, że cukier jest szkodliwy dla naszych zębów. Nadmierne spożycie cukrów zwiększa możliwość pojawienia się próchnicy. Gdy spożywamy napoje słodzone cukrem to bakterie w naszych ustach przekształca go w kwas, który nie jest nieszkodliwy dla naszych zębów. Taka sama sytuacja jest możliwa gdy spożywamy kwaśne napoje. Nawet można powiedzieć, że pomijany jest wtedy pierwszy krok w powyższym procesie. Jak więc wygląda sytuacja przy napojach bezcukrowych?
Napoje bezcukrowe, a zęby
Aromaty, które używane są przy produkcji napojów bezcukrowych powodują to, że stają się one kwasowe. Powołując się na badania, które przeprowadzili na Uniwersytecie w Melbourne. Właśnie kwaśne napoje prowadzą do osłabienia zewnętrznych warstw zębów. Wpływają one także na przyśpieszenie procesu erozji. Skumulowane uszkodzenia mogą prowadzić do niszczenia zewnętrznych warstw zębów. Także struktura zęba może być osłabiona.
Ograniczenie spożycia cukrów, a nasze zęby
Nie da się ukryć, że zmniejszenie zawartości cukrów jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla dobra naszych zębów. Jednak powinniśmy także zmniejszyć ilość spożytych napojów bezcukrowych i izotoników. Są dwa napoje, które są neutralne dla naszych zębów – jest to woda oraz mleko.
Podsumowanie
Nie możemy zapomnieć, że po piciu lub zjedzeniu kwaśnych produktów nie powinniśmy od razu myć zębów. Może to bardzo negatywnie wpłynąć na osłabioną warstwę zębów. Dobrym wyborem będzie korzystanie z gum do żucia bez cukru. Takie gumy powodują zwiększenie produkcji śliny. Taka zwiększona produkcja śliny naturalnie zneutralizuje działanie kwasu.
Dziękujemy serdecznie za lekturę. Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy Państwu wpływ picia różnego rodzaju napojów na nasze zęby. Zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym Białostockim gabinecie stomatologicznym. Czekamy na Was profesjonalnym i doświadczonym zespołem stomatologów.